Vrijdag 25 februari 2022

Jongerenvereniging CV De Klippels uit Langeveen-Bruinehaar

Jongerenvereniging CV De Klippels uit Langeveen-Bruinehaar

In 2014 besloot een groep kameraden uit Langeveen dat ze mee wilden doen aan verschillende carnavalsoptochten. Een van hen was Rolf Snijders. “We gingen  naar Brabant en haalden daar een fraai gekleurd kasteel op. Daarmee deden wij mee aan de optochten van Langeveen en Geesteren. Dat werd één groot feest en we vroegen ons daarom af waarom er in Langeveen geen grote wagenbouwgroep was. We wisten wel dat de behoefte hieraan bij meer jongeren leefde.”

Daarom besloten de vrienden een wagenbouwvereniging op te richten speciaal voor jongeren. De vereniging kreeg de naam CV De Klippels, dezelfde als van de Brabantse vereniging waarvan ze de wagen hadden gekocht. Het bestuur was snel gevormd, met Rolf als penningmeester, en de bestaande vereniging CV De Turftrappers hielp bij het vinden van een bouwloods. Ook was er hulp van de Dorpsraad Langeveen.

Vanaf dat moment groeide CV De Klippels als kool. Rolf: “Binnen drie jaar hadden we zo’n 180 leden en dat aantal is vanaf toen stabiel gebleven. “Belangrijk te weten is dat we een echte jongerenvereniging zijn. Kinderen kunnen lid worden vanaf het moment dat ze de basisschool verlaten, dus met ongeveer 12 jaar. Leden stromen weer uit als ze ongeveer 27 zijn. De basis is de groep 12- tot 18-jarigen.”

“Tot nu toe,” vervolgt Rolf, “hebben we alleen meegedaan met een loopgroep en een kleine wagen. Eerst met de optocht in Langeveen, dan op zondag in Albergen en de vrijdag erna de Verlichte Optocht in Tubbergen. Volgend jaar willen we met een grote wagen meedoen. Daar moeten we naar toe groeien, want het kost veel tijd, energie en geld. Met de financiën zit het wel goed dankzij steun van veel lokale ondernemers en contributie van de leden. Die houden we overigens beperkt om de drempel voor deelname laag te houden. Want waar het ons met name om gaat is om de jongeren in Langeveen verbonden te houden met de lokale gemeenschap.” Dat is in coronatijd lastig, maar “we organiseren ook tal van activiteiten om de jeugd betrokken te houden, zoals een pubquiz en de Klippelactie, een loterij met leuke spelelementen.

Wat die lokale verbondenheid betreft: Rolf is eveneens betroken bij de stichting Maatschappelijk Vastgoed Langeveen. “Met dit project werken wij samen aan nieuwe, toekomstbestendige faciliteiten voor de maatschappelijke, educatieve en culturele activiteiten in Langeveen en Bruinehaar. Dat is onmisbaar voor de toekomst van onze mooie dorpen.”

Hoofdsponsor

Carnavalsland

A-Sponsors