Lean en Floor aan het roer bij CV De Fortburgers

geplaatst op: 16-02-2023

Bij De Tubbergse carnavalsvereniging CV De Fortburgers is dit jaar de 24-jarige Lean  Braakhuis Vorstin Bleumke en de 22-jarige Floor Nijhuis is de Jonkvrouw. Twee jonge vrouwen dus die deze carnavalsperiode het gezicht vormen van  hun vereniging. Dat is bijzonder, want meestal gaat het om een mannelijke Prins Carnaval met een mannelijke adjudant. “Dat klopt,” zegt Lean, “maar bij De Fortburgers kan dat, want of je nou man of vrouw bent, dat maakt niks uit, iedereen is gelijk.”

De slogan van De Fortburgers is dit jaar ‘Met dit jaar twee vrouwen aan het roer, zorgen wij voor de voetjes van de vloer’. Floor: “Wij zijn nogal van het dansen zijn, dat hoort nou eenmaal bij de gezelligheid.” Voordat de twee vrouwen officieel aan het roer kwamen tijdens het Bleumke Bal moest dat lange tijd geheim blijven. Lean: “De Bleumke-commissie had Lean had gekozen als Bleumke, daarna koos Lean mij als Jonkvrouw. We moesten we al die tijd doen alsof we van niets wisten en dat was knap lastig. Toen het eindelijk bekend werd, was dat een hele opluchting.”

De Fortburgers doen in verschillende optochten mee met een grote praalwagen, maar niet in de Twentse Verlichte Carnavalsoptocht. Daar is CV De Fortburgers, naast andere optochten, aanwezig met een grote loopgroep. Floor zit net als Lean in de kledingcommissie en zij weten wat het inhoudt om al die pakken te maken. Floor: “We doen mee met een groep van 120 leden. En dat betekent echt heel veel werk.” Lean vult aan: “Daarom zijn we er in september al mee begonnen en de laatste periode zijn we er wel vier avonden in de week mee bezig. Maar als alle pakken dan klaar zijn, dan zijn we echt trots op het resultaat. Maar ook op de onderlinge betrokkenheid en de gezelligheid waarmee we dat resultaat hebben bereikt.”

Na Rosenmontag is carnaval voorbij. “Dat klopt,” zegt Floor, “maar we gaan daarna met zijn allen nog een dag naar Bergen op Zoom voor de optocht en de gezelligheid in de kroegen.” Lean, tot slot: “Als we dat achter de rug hebben, volgt eerst een vergadering om te evalueren en ideeën uit te wisselen voor volgend jaar. En daarbij is onze belangrijkste ambitie om er weer een mooi carnavalsjaar van te maken met een heleboel plezier!”

Hoofdsponsor

Carnavalsland

A-Sponsors