Vrijdag 25 februari 2022

Alles veur mekaar, deur mekaar en met mekaar

Alles veur mekaar, deur mekaar en met mekaar

​​​​​​​Als Rooms-Katholieke vertegenwoordiger van de prachtige gemeente Tubbergen kom ik regelmatig in het bisdom Den Bosch, onder de rivieren zoals ze daar zeggen, om in het Oeteldonkse contacten te leggen en zakelijk dingen af te handelen. Ik kom er heel graag. Regelmatig komt in het gesprek de carnaval aan de orde en steevast hoor je onder de rivieren: ‘Huh, hebben ze daar ook carnaval? Dat zal wel zo’n feest zijn zoals Herman Finkers ooit in een sketch met zelfspot bedacht over de carnavalsoptocht bij hem in de dorp. Nee, As ge d’r van hoalt, moette ge hier onder de riviere komme, dan zien jullie hoe het moet.’

Dezelfde zelfingenomenheid waait vaak vanuit Boeskoolstad richting de gemeente Tubbergen. Ik herken dat wel een beetje in Wethouder BoeskoolTreesje die met diezelfde eigenschappen de gesprekken met partijen aangaat, iedereen laat wachten, om vervolgens het plan Glashoes gewoon weer erdoor te drukken. Zonder naar de bevolking en de achterban te luisteren. Dat zou het vertrouwen in de politiek doen dalen naar niks na alle petities, maar dan zou er een waardige opvolging komen van Tot Tubbig en niet verder.

En dat zit in de cultuur hier in de gemeente, want wij hebben hier iets wat ze in Boeskoolstad en Oeteldonk niet hebben en niet kennen. Onverzettelijkheid en alles veur mekaar, deur mekaar en met mekaar. Want kom je in Brabant of in Boeskoolstad op de gala’s, dan wemelt het van betaalde artiesten en tonproaters; in de gemeente Tubbig gaat alles met eigen volk. Voor een paar muntjes en broodjes in de pauze, gesponsord door plaatselijke ondernemers. Omdat dat nodig is veur mekaar. Om de boel in de benen te houden. Net zoals het heel gewoon is dat ze in Vasse allemaal zegeltjes sparen voor Daphnes sociale doelen en Mister Plussize himzelf Ruben de aantallen eigenhandig verdubbelt. Veur mekaar

En dat doen we overal, helpen. Als Reutum verlicht is, komen we allemaal kijken. Bij een optocht in een plaatsje als Langeveen doet de hele gemeente mee. Als Manderveen met 600 inwoners met 500 man meeloopt en de andere 100 passen op, dan ben je trots, net zo trots als Geesteren is op de optocht en heel Vasse op de wagen van de DKW.

Net zoals de romeinen tegen het Gallische dorpje van Astrix en Obelix aankeken, zo kijken ze onder de rivieren en vanuit Boeskoolstad naar ons carnavalsgeweld. Met enig medelijden en arrogantie. Maar als je ze vervolgens laat zien wat hier gebeurt in de gemeente, hoe wij dat doen, als je ze stukjes feest hier laat zien en een filmpje van de verlichte optocht toont - met wagens van De Kroegtijgers, DKW, Ketel, Sjikkebokke en al die andere geweldige clubs, de verlichte loopgroepen, al die verlichting en al dat enorme carnavalsgeweld in dat kleine achtergebleven hoekje Noord Ooost Twente - dan maakt je dat als Schaepman trots. Niet een beetje trots, heeeel heeel trots.

Want dat heeft te maken met een stukje cultuur hier in de gemeente: onverzettelijkheid. En respect, want hier  bi’w d’r veur mekaar, met mekaar en deur mekaar.

Alaaf

Schaepman

 

Hoofdsponsor

Carnavalsland

A-Sponsors