Voor De Dubbelkiekers een ‘carnaval-anders’

geplaatst op: 12-02-2023

Eindelijk, ook CV De Dubbelkiekers kan zich weer als sleuteldorp van de Gemeente Tubbergen presenteren. CV De Dubbelkiekers doet het zoals gebruikelijk toch net weer even anders dan voorgaande jaren.

Zo’n twee jaar geleden had de benoemingscommissie de zware taak om een sleutelprins en adjudant te zoeken als vertegenwoordigers van de vereniging in het sleuteljaar. Zij moesten hun sporen binnen de vereniging hebben verdiend, de vereniging kennen en ervaring hebben met de activiteiten tijdens een carnavalsjaar. Het werden de hardwerkende loonwerker Frans Braakhuis en de doorgewinterde hovenier Koen Oude Vrielink: sleutelprins Frans I & adjudant Koen.

Op 12 november werd de benoeming eindelijk bekendgemaakt. En ook dat gaat in Harbrinkhoek/Mariaparochie net iets anders. Dus niet vanachter een doek in een tent, maar alle aanwezigen moesten de kou trotseren op de parkeerplaats bij Residentie Kampkuiper. Met een geweldige lichtshow en veel lawaai werd een aanhanger met kluis het terrein op gereden. De code werd gekraakt en daar vloog de deur open. Onder luid gejuich werden sleutelprins Frans en adjudant Koen begroet.

Als sleuteldorp ben je verantwoordelijk voor het organiseren van het gemeentegala: een bont programma met dans, muziek, sketches en buuts door de carnavalsverenigingen uit de Gemeente Tubbergen. Het werd op zaterdag 14 januari een compleet ander gemeentegala dan de bezoekers gewend zijn. Maar voor de 700 bezoekers was het een geslaagd alternatief feest. Met podia aan twee kanten, een fantastische band en korte stukjes van de bezoekende verenigingen.

Voordat de gemeentelijke sleutel werd overhandigd aan de sleutelprins moest eerst de ‘steek-onder-water’ worden uitgereikt aan een van de Tubbergse carnavalsverenigingen. Waarnemend burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld gaf sleutelprins Frans van  De Dubbelkiekers ‘de steek’, omdat hij als enige hoogheid van de Gemeente Tubbergen niet bij de Turvenloop was. Daarom gingen de protocollen overboord. Frans moest de prominente plaats op de prinsenwagen eerst terugverdienen. En waar kan dat beter dan in het dorp waar hij verstek heeft laten gaan door niet deel te nemen aan de Turvenloop. Dat betekende dat Frans tijdens de optocht in Langeveen niet op de wagen mocht, maar gympies rondom de wagen moest lopen.

Tot zover de ‘carnaval-anders’ van CV De Dubbelkiekers in haar sleuteljaar. Misschien volgen er nog meer dingen die tijdens dit carnavalsjaar anders zullen verlopen. Wie weet…

Hoofdsponsor

Carnavalsland

A-Sponsors